Cvičení s batolátky s Janou Starou

S princeznou Lily Aničkou chodíme cvičit s ostatními batolátky na kurz berounského rodinného centra Slunečnice. Slunečnice neslunečnice, cvičení má u nás úspěch hlavně díky energické a milé lektorce, Janě Staré.

lily-anna-cviceni-s-batolatky-jana-stara-01

Rozhodly jsme se ji s Lily Aničkou položit několik otázek na tělo:

Jano, co kromě cvičení pro děti děláš? Říkala jsi mi, že děláš zdravotní sestru v berounské Medicentru, ale možná je těch aktivit ještě mnohem více.

Ahoj Míšo a Lily Aničko,

V berounském Medicentru pracuji skoro tři roky, to ano, ale jako odběrová sestra, takže pro děti tam toho moc neudělám kromě toho že jim odeberu krev. Kromě různých „cvičeníček“ pro děti už víc nestíhám. Jsem ještě lektor sportovního systému ETB pro dospělé (european tae-bo).

lily-anna-cviceni-s-batolatky-jana-stara-05

Jak jsi se ke cvičení pro děti dostala?

Moje mamka vedla, když jsem byla malá, cvičení pro děti, tak vlastně asi prvopočátek u ní. 🙂

Když se mi narodil Matýsek, tak jsem právě do tehdy ještě MC Slunečnice chodila na cvičení pro miminka. Bavilo mě to  i Matýska, tak jsem občas vzala záskok,a  když lektorka otěhotněla, Gábina Horná ze Slunečnice mi nabídla, zda to nechci zkusit za ní.  A když se narodila Anička, pak jsme spolu vedly ve Slunečnici i několik hodin v týdnu. A baví mně to moc do teď.

Jaké všechny kurzy pro děti vedeš?

Vedu Cvičení s batolátky, Cvičení s miminky, Cvičení bez maminek a Tanečky pro děti.

Kurzy vedu jak v RC Slunečnice, tak i ve Studiu KaLa.

Tvé hodiny jsou děti plné legrace, napětí, rozmanitých aktivit i říkadel. Kde bereš inspiraci pro své hodiny? Máš nějaký oblíbený web nebo se někdy zajdeš podívat na podobné kurzy?

Po pravdě mojí největší inspirací jsou  Matýsek a Anička, a děti co navštěvují kurzy. Protože jsem ke všemu chtěla přistupovat zodpovědně, pravidelně navštěvuji odborné certifikované kurzy, konzultuji spoustu věcí s fyzioterapeutkou Simonou Crhovou a fyzioterapeutkou Matýska Hankou Sladkou z Centra Komplexní péče v Dobřichovicích, kterým patří velké díky.

Oblíbené weby nemám, většinou vše z knih a občas kouknu na youtube jestli někdo nevymyslel něco, co neznám. 🙂  S Aničkou chodím k Ladě Jakubové do Studia KaLa do HŠ Yamaha, tak u Lady když zpívá nějakou lidovku se inspiruji, protože zpěv není moje silná stránka. 🙂

Proč by maminky s dětmi měly chodit cvičit? Jasně, sociální kontakt je důležitý. Ale je prokázaný pozitivní vliv na vývoj dětí, které chodí cvičit?

Jasně, jak říkáš sociální kontakt a to i pro maminky. A z ohlasu od maminek – další vliv je psychomotorický. Už u miminek. Krásné je učit je a dopomáhat k tomu aby správně lezly, rozvíjely cit pro hudbu a rytmiku. A pro maminky správná manipulace s nejmenšími. U starších je to hodně o sociálním kontaktu a o pocitu z toho co vše se zvládnou postupně naučit a z toho mají radost obrovskou. Další co se snažím, aby se učily respektovat a nesrovnávat se s ostatními.

Nesprávným cvičením lze určitě i hodně věcí ve vývoji dětí pokazit. Můžeš jmenovat zásadní, které často vídáš u nezkušených maminek?

Zásadní je nesprávná manipulace s dětmi už u miminek, špatné zvedání, včasné posazování, včasné stavění a vodění za ručičky, když začínají chodit.

Jano, děkujeme Ti za odpovědi a přejeme hodně pracovních i osobních úspěchů.

Těšíme se na Tvé další hodiny. 🙂

Míša a Lily Anička

Já děkuji za rozhovor, Jana

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..