Cvičíme Vojtíška

Protože se nám to naše dítko milé hlavičkou stále točilo doprava a nedalo si říct, doporučila nám paní doktorka návštěvu na rehabilitaci v nemocnici v Motole. Jak se ukázalo, hrozící zploštělá hlavička by nebyl ten největší problém. V pozdějším věku by hrozila skolióza nebo jiné zakřivení páteře.

Vyšetření nebylo žádné mazlení s miminkem, ale cukání a škubání s tou naší malou prdelkou, tzv. postulární reaktivita. Obrázkem se nenechte zmýlit, miminko se u toho opravdu nesměje. Je to adrenalin, asi tak jako horská dráha. Možná i to je spíš rychlejší projížďka v dětském vláčku, než tohle adrenalinové visení hlavou vzhůru. 🙂

Postulární reaktivita

Dnes byla Lilinka na první rehabilitaci, kde nám byla předvedena tzv. Vojtova metoda. Trochu jsem se bála, ale žádná tragédie. Tak ode dneška stimulujeme body, aby se nám Lilinka správně rozhýbala. Cvičíme tzv. reflexní otáčení.

Cvičíme reflexní otáčení lily-anicka-reflexni-otaceni2

Postulární reaktivita z blogu Vývojová kineziologie

Pokud je vyprovokovaná změna polohy dítěte, tělo reaguje zákonitou pohybovou reakcí. Tyto reakce se opakují neměnným způsobem a závisí na zralosti centrální nervové soustavy dítěte. Tyto polohové reakce jsou zjevně svalovou funkcí, mají tedy zřetelný kineziologický obsah. Z reakce na vyprovokovanou změnu polohy lze odečíst posturálně lokomoční funkce a jejich případné poruchy. Provokační manévry, kterými se polohové reakce vyvolávají, jsou přísně standardizovány. Reakce odpovídá stupni vývoje posturální aktivity. Je tedy podle ní možné diagnostikovat normální polohovou reakci u zdravého dítěte a také určit stupeň tohoto normálního vývoje. Pokud vývoj neprobíhá normálním způsobem, je možné patologický vývoj odhalit abnormální odpovědí. Ta je vybavitelná již od novorozeneckého období a hodí se jako tzv. screening. U dítěte se provede pasivně změna polohy a sleduje se jeho motorická reakce. Při vyšetřování dětí se běžně používá sedm polohových reakcí, které se provádějí ve stanoveném pořadí:

  1. Trakční zkouška
  2. Landaurova reakce
  3. Axiální vis
  4. Vojtova sklopná reakce
  5. Horizontální závěs podle Collisové
  6. Reakce podle Peipera a Isberta
  7. Vertikální závěs podle Collisové
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Komentáře: 2

  1. Tak jsem si přečetla novinky z Lilinčina života a vidím, že jste se, stejně jako my, dostali do dobrých rukou rehabilitačních sestřiček a doktorek v Motole.
    My jsme s Jarim začali Vojtovku cvičit, když mu byly 4 měsíce a výsledky byly více než skvělé. http://hananadovolene.blogspot.cz/2013/08/vojtova-metoda.html
    Teď už docházíme jen na občasné kontroly k paní doktorce Tetřevové. Cvičili jsme se sestřičkou Málkovou a moc jí děkuji za péči o Járu. Je skvělá.
    Tak věřím, že i Lilince cvičení pomůže 🙂

    1. Ahoj Hani, díky za komentář. Máš to na blogu moc hezky popsané. Ano, Motol je mi zatím dost sympatická, co se týče v péči o miminka – ať rehabilitace nebo pohotovost. Užívejte dovolenou! 🙂

Komentáře nejsou povoleny.